
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
- 195 g mąki ryżowej
- 1 łyżka ksylitolu
- 115 g masła klarowanego zimnego
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 jajek
- 120 g ksylitolu
- 200 ml jogurtu naturalnego koziego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- otarta skórka z 2 cytryn
- 150 ml soku z cytryny
Zgnieść szybko składniki na kruchy spód. Jak najszybciej, żeby ciasto nie ogrzało się w rękach. Owiń w folię i włóż do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wyklej blaszkę do tarty. Nie przejmuj się , że będzie się rwało. Uzupełniaj wolne miejsca. Ciasto po nakłuwaj widelcem, przykryj pergaminem i wypełnij kulkami ceramicznymi (lub fasolą czy grochem). Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie zdejmij papier z kulkami i piecz jeszcze 5 minut.
Wszystkie składniki do wypełnienia tarty zmiksuj do otrzymania płynnej masy cytrynowej.
Gotową gładką mieszankę wlej do wcześniej podpieczonego spodu tarty. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni do momentu, kiedy wierz tarty się zetnie. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni.
Po wypieczeniu wyjmij tartę do ostudzenia i schłodź w lodówce kilka godzin.