
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
- sałata strzępiasta
- sałata rukola
- ser feta z mleka koziego i owczego
- arbuz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Kremskiej (wg mnie najsmaczniejsza)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- szczypta pieprzu
1. Jak sama nazwa wskazuje, sałatę strzępiastą strzępimy. Dodajemy Rukoli w proporcji 1:1. Jak lubimy ostre smaki dodajemy więcej Rukoli.
2. Ser feta kroimy w kostkę.
3. Arbuza także kroimy w kostkę.
4. Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek.
5. Do oliwy dodajemy musztardę i miód i wszystko razem mieszamy na gładką masę.
6. Do powstałej masy dodajemy ocet jabłkowy oraz pieprz i jeszcze raz mieszamy, aby płyn octu połączył sie z masą midowo-musztardowo-olejową w jednolity krem.
7. Sosem polewamy sałatę, ale dopiero przed podaniem, żeby była jędrna, a nie klapnięta.
8. Całość dokładnie razem mieszamy, delikatnie.
Proporcje składników traktuj dowolnie. Jak lubisz smak arbuza czy też jest gorący dzień, możesz dać go więcej. Jak kochasz fetę niech ona dominuje. To samo dotyczy sosu, może być bardziej miodowy, kub kwaśny, zależy to od indywidualnego gustu, smaku, bądź aktualnej potzreby.