
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto lub wymieszać rózgą. Dodać roztopiony tłuszcz i ponownie wymieszać rózgą lub mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut.
Dobrze rozgrzać patelnię na średnim lub nieco większym ogniu. Nalać porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni cienką warstwą ciasta, rozprowadzić po całej patelni przekręcając patelnię w dłoni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony.
Odłożyć na talerz i usmażyć resztę naleśników.
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli morskiej
- 2 duże jajka
- 300 ml mleka (dowolnego, użyłam ryżowego, może być owsiane, krowie, kozie)
- 30 oleju kokosowego do ciasta
- 500 g kurek
- 1 cebula
- 1 puszka mleka kokosowego
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki mąki gryczanej lub innej bezglutenowej
- ¼ kostki masła
- pasta warzywna przygotowana w Termomix
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju kokosowego
Kurki obgotować 15 – 20 minut. Odlać wodę i ją zostawić. Pokroić drobno cebulę i podsmażyć na oleju, dodać pastę warzywną pieprz i sól. Dodać kurki i dalej podsmażać. Dodać puszkę mleka kokosowego i dalej mieszać, aż do zagotowania.
Na osobnej patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Wszystko razem połączyć i nadal mieszać. Na końcu dodać pokrojoną pietruszkę.
- szpinak 500 g
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku
Na oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak, podsmażamy aż woda odparuje i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Naleśniki rozłożyć na płasko i na ich środku położyć farsz szpinakowy. Złożyć w kopertkę.
Polać sosem z kurek i podpiec w piekarniku 15 minut. Ci, którzy nie boją się laktozy, mogą posypać je dodatkowo żółtym ostrym serem.