
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
- ½ szklanki zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- przyprawy: po 1/3 łyżeczki cynamonu, kuminu, ostrej papryki, oregano i kolendry.
- 100g (1 woreczek) kaszy gryczanej
- 2 łyż. Masła orzechowego
- 3 łyż. Posiekanych orzechów włoskich
- ½ łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyż oleju lnianego, rzepakowego lub oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
Zieloną soczewicę zalać wodę i moczyć przez kilka godzin, następnie ugotować ze szczyptą soli do miękkości (około 30 min). Ostudzić i odcedzić.
Marchewki, pietruszkę i selera obrać i pokroić na kawałki, położyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pieczarki pokrojone na ćwiartki i pokrojoną na kawałki obraną cebulę. Warzywa doprawić solą pieprzem skropić oliwą extra, wymieszać, rozłożyć po całej blasze i piec przez ok. 45 min w 200 stopniach. Na 5 min przed końcem dodać przyprawy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Ostudzoną soczewicę, kaszę gryczaną, upieczone warzywa zmielić w malakserze dodając olej, masło orzechowe, orzechy i ocet balsamiczny, wyłożyć do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 45-50 minut w 180 stopniach C.