
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
- podwójna pierś z kurczaka (może być też królik)
- 30 dkg wątróbki z drobiu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 jajka
- 1 bułeczka bezglutenowa
- 2 liście laurowe
- 5 – 8 ziaren ziela angielskiego
- 1/3 utartej gałki muszkatołowej
- majeranek ( a daję sporo) sól i pieprz
Mięso gotuję do miękkości z warzywami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Wątróbkę wrzucam do gotującej się wody i tam zostawiam na czas gotowania kurczaka, gaz wyłączam ( ma się sparzyć, a nie ugotować).
Wyjmuję z garnka mięso i warzywa.
Bułeczkę namaczam w rosole, który pozostał mi po gotujących się mięsie z warzywami.
Do melaksera lub Termomixu wrzucam mięso z namoczoną bułeczką i miksuję, następnie dodaję warzywa, wątróbkę, 4 jajka i dalej miksuję. Następnie dodaję sól, pieprz, gałkę i majeranek i jeszcze raz miksuję. Jeśli jest za suche dolewam troszkę rosołku.
Wszystko wlewam do wyłożonej papierem do pieczenia dużej keksówki i piekę w zależności od potrzeby 55 do 75 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Pozostawiam w foremce do wystygnięcia.