
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
- kasza jaglana – 0,5 szklanki
- ryż – 0,5 szklanki
- kurkuma – 1/2 łyżeczki
- sól – 1/2 łyżeczki
- przyprawa ziołowa do grilla – 1 łyżka
- płatki drożdżowe lub gryczane – 3 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- szczypta pierzu cayenne
- 1/2 opakowanie fety koziej lub owczej – 125 g, odcisnąć z wody
- 1/3 opakowania mrożonego szpinaku, liście
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki prażonego na suchej patelni słonecznika
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa warzywna
1. Kaszę gotujemy w jednej szklance osolonej wody.
2. Ryż w jednej szklance osolonej wody.
3. W misce mieszamy ugotowane składniki, doprawiamy i miksujemy w robocie kuchennym.
4. Przepis na masę szpinakową: cebulkę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju ok. 7 min, potem dodajemy pokrojony szpinak i rozdrobnioną widelcem fetę kozią.
5. Po podsmażeniu szpinaku i fety dodajemy zmielony na proszek słonecznik
6. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
7. Formujemy pulpety nadziewając je masą szpinakową a następnie obtaczając w zmielonym siemieniu lnianym.
8. Zapiekamy w piekarniku w sosie pomidorowym, pod przykryciem w temp 200C przez ok 20 min. Możemy podawać również w sosie pieczarkowym lub koperkowym.
9. Zamiast pieczenia w piekarniku można obsmażać pulpety na patelni i podawać polewając ulubionym sosem.
10. Z przepisu wychodzi ok. 10 dość sporych klopsów.