
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
Szybki i mało składnikowy przepis inspirowany Quacamole Konrada, szefa kuchni w „Sopockim Zdroju”. Nie do końca pamiętam, co tam dawał. Wiem jedno było tam awokado i papryczki jalapeno. Pamiętam też, że bardzo mi smakowało.
SKŁADNIKI:
- 1 miękkie awokado
- 2 łyżki pokrojonych papryczek jalapeno w zalewie
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz do smaku (używam różową himalajską i kolorowy pieprz młotkowany)
PRZYGOTOWANIE:
Obieram awokado i dziabię je widelcem. Skrapiam sokiem z połowy limonki. Dodaję poszatkowane papryczki, przyprawiam solą i pieprzem do smaku.
Warto zostawić sobie pestkę. Wkładam je do quacamole i wtedy mi nie ciemnieje. Nawet jak mi coś zostanie, to wkładam do pojemniczka i wsadzam tam pestkę i zakręcam.
Na drugi dzień jak wyjmuję z lodówki, nadal jest ślicznie jasno zielone.