
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
- 4 duże białka (1 białko o wadze około 40 g)
- szczypta soli
- 240 g ksylitolu
- 1/2yżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżka soku z cytryny
Białka najlepiej, by były w temperaturze pokojowej – z takich białek po ubiciu otrzymamy największą objętość piany. Nie jest to jednak konieczne.
Białka umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie (trzepaczką do białek). Po lekkim spienieniu się białek dodać szczyptę soli i następnie kontynuować ubijanie na wysokich obrotach do momentu otrzymania gęstej, sztywnej piany (można wykonać szybki test odwracając pojemnik z nimi do góry dnem, białka powinny mocno trzymać się dna misy).
Do ubitej piany partiami, stopniowo dodawać ksylitol do wypieków, po jednej łyżce, cały czas ubijając na wysokich obrotach, po każdym dodaniu. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Powstała piana bezowa będzie gęsta, lśniąca, sztywna.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową.
Masę bezową układać łyżką. Postawiać między nimi nieduże odstępy – urosną.
Piec około 45 – 60 minut w temperaturze 140oC, najkorzystniej z termoobiegiem. Gotowe bezy powinny być kruche i chrupiące z wierzchu, piankowe lub lekko ciągnące się w środku. Jeśli w takiej temperaturze bezy w Twoim piekarniku wychodzą beżowe zamiast śnieżnobiałych – obniż temperaturę w piekarniku i wydłuż czas pieczenia/suszenia.