
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
Oto przepis pysznych, szybkich ciasteczek czekoladowych, które jadłam u Moniki. Takie małe co nieco do kawki dla niespodziewanych gości. Robi się 5 minut, studzi 15.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka daktyli bez pestek
- 2 gorzkie czekolady
- 2 szklanki ekspandowanego zboża, takie jak proso, gryka, owies lub orkisz do wyboru (u mnie kasza jaglana)
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuszczam w ciepłej kąpieli wodnej. Daktyle zalewam wrzątkiem na minutę i dobrze odcedzam. Następnie miksuję na gładką masę.
Do tego dodaję ciepłą, rozpuszczoną czekoladę i zboże. Wszystko dokładnie wymieszam. Przygotowuję średniej wielkości blaszkę, wykładam folią aluminiową. Do tego wkładam przygotowaną masę i wygładzam, wstawiam do lodówki na 15 – 30 minut, wyjmuję i kroje na mniejsze kawałki.