
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
- 400 g drobno tartej marchwi
- 130 g zmielonych blenderem (na mąkę) migdałów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki płynnego miodu
- ok. 40-50 g ulubionych orzechów (laskowych, nerkowców, włoskich)
- ok. 40-50 g suszonej żurawiny
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj – już nie mikserem, tylko najlepiej miękką, silikonową/plastikową szpatułką (ew. łyżką). Dodaj całą marchewką i ponownie delikatnie wymieszaj całość. Do zmielonych migdałów najpierw dodaj proszek do pieczenia i cynamon, a potem wsyp to do marchewkowo – jajecznej masy i… tak, zgadza się, delikatnie wymieszaj. Dodaj oliwę i miód. Jeśli miód nie jest płynny, podgrzej go w rondelku (włóż tam nieco więcej niż 2 łyżki miodu, bo części i tak nie wyskrobiesz z garnka), a następnie nieco przestudź i wklej do ciasta. Orzechy rozgnieć na nieco mniejsze części, ale nie rób z nich proszku. Wrzuć do ciasta razem z żurawiną. Pomieszaj wszystko raz jeszcze, po czym przelej do okrągłej formy. Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 40 min.