
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
SKŁADNIKI:
- opakowanie mielonych migdałów – 200 g
- 2 cytryny lub limonki
- 1 serek Mascarpone
- 1 szklanka ksilitolu
- 8 jajek
PRZYGOTOWANIE:
Żółtaka i pół szklanki ksilitolu zmiksować, do tego dodać migdały.
Ubić białka z 1 szklanki ksylitolu i szczyptą soli.
Wszystko razem delikatnie zmieszać i wstawić tortownicę na 175 stopni Celsjusza na ok 50 minut.
Zblenodować obrane ze skórki limonki (sam miąsz), (bez białego, bo będzie gorzkie) i dodać do tego resztę ksylitolu i i serek Mascarpone i razem zmiksować.
W razie potrzeby dodać więcej ksylitolu, jeśli krem za bardzo kwaśny, wg smaku.
Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem, posmarować też kremem po wierzchu. Obsypać płatkami migdałowymi.