
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
SKŁADNIKI:
- Kalafior – 1 sztuka
- Papryka – 1 sztuka
- Soczewica zielona ugotowana – 1 ½ szklanki
- Cebula – 1 sztuka
- Nasiona chia – 2 duże łyżki
- Mąka z cieciorki – 2 łyżki
- Kurkuma – ½ łyżeczki
- Przyprawa włoska – 2 łyżeczki
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować kalafior na parze, żeby był al dente. Rozgniatam widelcem. Soczewicę gotuję w proporcji 1 (soczewica) : 2 (woda) aż wchłonie wodę i będzie miękka. Miksuję w blenderze. Cebulę i paprykę kroję w drobną kostkę, podsmażam na oliwie i doprawiam do wyrazistego smaku.
Wszystkie składniki mieszam razem, sprawdzam smak i ewentualnie doprawiam. Smażę na oliwie lub oleju kokosowym. Odsączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.