
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
- 300 g zamrożonego masła lub oleju kokosowego
- 400 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50g mąki tapiokowej
- 4 łyżki ksylitolu
- 10 żółtek
1. Zamrożone masło lub olej kokosowy rozdrobnij ustawiając Thermomix na 8 sekund, pozycji 4.
2. Następnie do masła/oleju dodaj pozostałe składniki na ciasto i ustaw na 30 sekund, pozycji 5.
3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.
4. Pokryj dużą blachę papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ciasto równomiernie, lekko uklep.
5. Zrób dziurki widelcem i wstaw blachę na 15 minut do lodówki
6. Ciasto piecz przez 20 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstaw do ostygnięcia.
- 5 jabłek
- 800 g rabarbaru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki
- 5 łyżek ksylitolu
- szczypta cynamonu wg uznania
1. Rabarbar obierz z zewnętrznych włókien, jabłka obierz.
2. Jabłka i rabarbar pokrój w małą kostkę.
3. Jabłka i rabarbar wymieszaj z ksylitolem i skrobią ziemniaczaną lub mąką z tapioki.
4. Gotową mieszaninę przełóż na ostudzony spód ciasta.
- 10 białek z jaj
- 8 łyżek ksylitolu
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1. Do Termomix włóż „motylka” i białka ubij na sztywną pianę.
2. Gdy piana będzie sztywna – dodaj do niej ksylitol – wciąż ubijając.
3. Do gotowej piany dodaj 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i ubijaj przez około 30 sekund.
4. Tak przygotowaną pianką pokryj warstwę z rabarbarem.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
6. Po 25 minutach zmniejsz temperaturę do 70 stopni i piecz przez 40 minut.
Ciasto najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi. Jeśli zostanie na drugi dzień, mi najlepiej smakuje zimne z lodówki.