
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA:
- płat łososia bez skóry
- 1 łyżka musztardy francuskiej z dużymi ziarnami gorczycy
- sól morska do smaku
- 3 ząbki czosnek
- 1 łyżka oliwa
- 1 łyżka miodu
- pieprz młotkowany do smaku
- kolendra zielona do dekoracji
SKŁADNIKI NA PUREE Z BATATÓW:
- 600 g batatów
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- gałązki świeżych ziół do dekoracji np. tymianek lub rozmaryn
PRZYGOTOWANIE:
Musztardę, oliwę, sól, pieprz i miód wymieszaj. Pokrój w plasterki czosnek. Łososia obtaczaj w zalewie i w niej ułóż, posyp czosnkiem.
Zapiekaj w piekarniku 35 minut na 180 stopni Celsjusza
Bataty obierz, pokrój w większą kostkę i umieść w garnku z zimną wodą.
Dodaj sól i warzywa gotuj do miękkości przez ok. 15 minut.
Warzywa odcedź i dodaj do nich masło. Następnie bataty rozgnieć tłuczkiem.
Dodaj przyprawy – pieprz, paprykę i mieloną gałkę muszkatołową. Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładkie purée.
Purée z batatów udekoruj świeżymi ziołami – tymiankiem lub rozmarynem.