
Rodzaj:
- bez glutenu
- bez krowiego nabiału
- bez cukru
- bez mięsa
SKŁADNIKI:
- 300 g ryżu brązowego lub naturalnego
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 3-4 obrane łodygi selera naciowego
- 2 szalotki
- 10 obranych orzechów włoskich (mała garść)
- 80 g gorgonzoli
- szczypta suszonych listków limonki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka pokrojonej kolendry do dekoracji
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Łodygi selera pokrój w średniej grubości plastry. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę, orzechy upraż na suchej patelni i grubo posiekaj. Podgrzej bulion, żeby był gorący. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i masło, przesmaż na niej szalotki. Dodaj seler i smaż przez 5-6 minut. Do rondla dodaj ryż i smaż, aż ziarenka ryżu będą szkliste (uważaj, żeby ich nie przypalić), dolej wino i odparuj. Następnie partiami, po trochu dolewaj bulion i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Dodaj szczyptę suszonych listków limonki. Po ok. 30 – 40 minutach dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj orzechy, posyp kawałkami gorgonzoli, przykryj pokrywką i odstaw na ok. 2-3 minuty. Podawaj na gorąco udekorowane pokrojoną kolendrą.