- Kwasy powstają we wszystkich komórkach ciała
- Człowiek może wytwarzać zasady tylko w komórkach okładzinowych żołądka, tzn. że organizm człowieka ma zawsze problem z kwasami, natomiast rzadko z zasadami
- Kwasy i zasady można określić za pomocą pH.
Skala pH

Wartości pH
- Żołądek 1,0 – 2,0
- Tkanka łączna 7,1 – 7,25
- Blokada nerek 4,0 – 4,4
- Sól morska 7,35
- Zawał serca 6,4 – 6,2
- Krew 7,35 – 7,45
- Mocz poranny 5,0 – 7,5
- Płyn mózgowo-rdzeniowy 7,4
- Ślina 6,5 – 7,0
- Maź stawowa 7,4 – 7,8
- Trzustka 7,5 – 8,8
- Kwas żółciowy 8,8
Poprzez różne wartości pH organizm ludzki musi dbać o wyrównanie.
Przyczyny przekwaszenia:
- Złe nawyki żywieniowe
– Za mało przeżuwania
– Zbyt częste spożywanie posiłków
– Spożywanie posiłków w zbyt późnych porach - Złe żywienie
– środki spożywcze produkujące zbyt dużą ilość kwasu (mięso, kiełbasa, ser żółty, fastfood) - Używki pobudzające powstawanie kwasów
– Słodycze,
– Kawa i czarna herbata ,
– Alkohol
– Napoje gazowane - Niewłaściwe funkcjonowanie narządów trawiennych
– żołądek, wątroba, pęcherzyk żółciowy,
– trzustka,
– dwunastnica i jelito grube - Niedoczynność narządów odtruwających
– Jelito,
– Skóra,
– Wąroba,
– Nerka,
– Płuco - Frasunek, podenerwowanie, zmartwienia, brak snu, negatywny sport, za dużo sportu
Przekwaszenie może stać się chronicznym problemem albo prowadzić do zawału serca lub udaru.
Przykłady:
- Napięcie mięśniowe – przekwaszenie prowadzi do skurczy mięśni w obrębie ramion i karku, do ostrej postaci lumbago lub skurczy w nogach
- Drażliwość psychiczna – stany przekwaszenia w mózgu prowadzą do agresywnego zachowania, działania z przemocą, osłabienia koncentracji, i trudności z nauką, migreny i zaburzeń snu.
- Krążenie wieńcowe – przekwaszenie krwi skutkuje nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami rytmu serca, problemami krążenia, zawałem serca, udarem, żylakami lub arterioskleroza (zwężenie naczyń krwionośnych).
- Obszar żołądkowo – jelitowy – typowymi objawami są zgaga, odbijanie i uczucie pełności po bujnym posiłku. Stan przekwaszenia prowadzi do biegunki, zapaleń i zagrzybienia jelita grubego.
- Skóra – kwasy wydalane są także przez skórę (trzecia nerka). Skutkiem są egzemy, świerzbiączka ogniskowa, łuszczyca, trądzik, alergie skórne, nietolerancja skórna, zakażenia grzybem i zaburzenia odkładania barwnika.
- Kości i stawy – przekwaszenie może prowadzić do osteoporozy (zrzeszotnienie kości), problemów związanych z krążkami międzykręgowymi i stawami, przewlekłych zapaleń ścięgien, uszkodzeń chrząstek i artrozy.
Jak reaguje organizm na przekwaszenie?
- Rozcieńczenie przekwaszonych obszarów ciała wodą. Przykładem jest obrzęk goleni po długim staniu lub długiej podróży lotniczej, ponieważ organizm
próbuje rozcieńczyć wodą nagromadzone kwasy w nogach. - Neutralizacja kwasów minerałami. Kwasy mogą być zneutralizowane w organizmie poprzez potas, magnez, sód i wapń. Przy tym powstają produkty odpadu, które poprzez zwiększone spożywanie wody ( 2 – 3 litry dziennie) muszą zostać wydalone poprzez nerki. W przeciwnym razie odłożą się w organizmie i będą blokować metabolizm.
Substancje mineralne mają ważne funkcje w poniżej wymienionych obszarach:
- Skóra, włosy, paznokcie
- Ciśnienie tętnicze
- Prostata Mózg
- Okres przekwitania Kości
- Trawienie Nerwy
- Chemoterapia Bóle
- Sportowcy wyczynowi Stres
- Dzieci nadpobudliwe
- Anti – aging
Organizm utworzył zapasy minerałów, aby w każdej chwili móc po nie sięgnąć.
Zapasy substancji mineralnych:
- Skóra
- Naczynia krwionośne
- Chrząstki
- Paznokcie włosy i skora głowy
- Torebki
- Kości
- Krew
- Ścięgna
Minerały są tym samym filarem naszego zdrowia i urody.
Co prowadzi do przekwaszenia organizmu?:
- Za dużo produktów pochodzenia zwierzęcego
- Stres i zmartwienia
- Lekarstwa: Aspiryna, środki na reumatyzm, Cortison, tabletki antykoncepcyjne
- Palenie tytoniu, kawa, alkohol, czarna herbata
- Słodycze, napoje gazowane
- Praca w pozycji siedzącej
- Za mało sportu
Co poprawia zaopatrzenie organizmu w zasady?
- Warzywa
- Owoce
- Sałaty
- Woda mineralna, niegazowana